Persoonlijkheidsproblemen

Persoonlijkheidsproblemen

Ieder mens heeft bepaalde persoonlijkheidskenmerken, maar soms heeft iemand extreme kenmerken wat storend kan zijn voor anderen of jezelf. Je kunt dit bijvoorbeeld merken doordat je continue het onmogelijke van jezelf of je omgeving vraagt en het gevoel hebt niet jezelf te zijn of het optimale uit jezelf te halen.  Het kan voorkomen dat je steeds conflicten vermijdt en jezelf erg aanpast aan anderen, waardoor je steeds niet doet wat bij jou past.  Ook kan het zijn dat je overrompeld wordt door allerlei emoties die je niet begrijpt of kan hanteren. Of je je gevoel juist uitschakelt.  In dit soort gevallen spreken we van problemen op het gebied van persoonlijkheid.


Persoonlijkheidsproblemen en psychologische behandeling

In therapie kan je leren anders met jezelf en je omgeving om te gaan. Je kan jezelf niet helemaal veranderen. Als je van nature iemand bent met een verlegen aard zal dit niet weggaan in therapie. De behandeling is erop gericht om inzicht te verkrijgen in wie je bent, hoe je zo geworden bent en op welke manier jouw klachten zijn ontstaan. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld verlegen geboren. Als je bent opgevoed vanuit een beschermde omgeving en niet hebt geleerd wat meer uit je schulp te kruipen en te ervaren dat jouw mening er wel degelijk toe doet,zal je je in volwassenheid sneller aanpassen aan anderen. Deze patronen van gedachten, gevoelens en gedrag zijn gedurende jouw leven helemaal eigen geworden. Alleen kom je er nu achter dat die patronen je belemmeren in te zijn wie je bent. Het gaat er om dat je jezelf meer gaat accepteren en dat is een heel proces. Om dat te kunnen is het van belang dat je inzicht krijgt in patronen van denken, voelen en gedrag.


Er zijn verschillende therapievormen voor psychische problemen op het gebied van persoonlijkheid. Bekende therapievormen zijn Cognitieve gedragstherapie, Schemagerichte therapie en Mentalisation Based Treatment. De behandelduur van persoonlijkheidsproblemen is soms langdurig.


Bij Psychologenpraktijk Wittevrouwen Utrecht helpen we je graag met problemen op het gebied van persoonlijkheid. De eerste stap is het in kaart brengen van je klachten en hoe die zijn ontstaan bij jou. Vervolgens richten we ons op het onderzoeken en uitdagen van irreële en disfunctionele gedachtenpatronen. zo kan je veranderen hoe je over jezelf en anderen denkt en voelt.

In sommige gevallen kan het zijn dat we je moeten doorverwijzen naar een specialistische organisatie die zich specifiek bezighoudt met persoonlijkheidsproblematiek.