Rouw- en verliesverwerking

Rouw- en verliesverwerking

Iedereen maakt het mee in het leven: het verlies van een dierbare. Het rouwproces bij dit verlies is voor bijna iedereen indringend en kost vaak tijd en energie.


Er wordt bij rouw gepraat over taken die met het rouwen samenhangen. Zoals: aanvaarden van het verlies, doorleven van de pijn en het verdriet, het aanpassen van je leven en het verlorene een plek geven en verder leven.  Daarnaast worden er verschillende fasen onderscheiden: ontkenning, protest, onderhandelen, depressie en aanvaarding. Toch verloopt een rouwproces bij iedereen op een unieke wijze. Het gaat er om dat je zelf vormgeeft aan dit rouwproces, vanuit wie je bent en de relatie die je had met diegene die is weggevallen.


In sommige gevallen lukt het niet om zelfstandig vorm te geven aan je rouwproces. Dit kan door allerlei aspecten komen. Misschien waren er dingen nog niet opgelost of uitgewerkt in de relatie of zijn er bepaalde dingen nog niet opgelost in jou of in de overleden persoon, die jou aangaan. Het kan ingewikkeld zijn om dit zelf op te lossen en een psycholoog kan je helpen het rouwproces op gang te helpen. Het is niet zo dat de pijn weggaat, maar het gaat er meer om de pijn te ervaren en er betekenis aan te geven. Bij een rouwproces horen overigens allerlei emoties en het gaat erom die allemaal te betrekken in je proces van verwerking. Op die manier krijgt het verlies betekenis en een plek.


Psychologenpraktijk Wittevrouwen Utrecht helpt je graag bij het op gang brengen en vorm geven van jouw rouwproces. Vaak helpt het al met iemand te praten die oprecht naar je luistert en die geïnteresseerd is in jou en degene die je verloren hebt.